Fjärrundervisning ökar tillgängligheten
Den utökade undervisningen kommer ske via fjärr. Detta gör att man når ut till fler elever i hela landet och ger dem möjligheten att studera sitt modersmål.
-Sameskolstyrelsens fjärrundervisning startade höstterminen 2015 och har vuxit från 50 elever till idag 275 elever. Vi har 17 stycken anställda lärare som undervisar i tre samiska språk, syd-, lule- och nordsamiska. Fjärrundervisning är viktig för att alla samiska elever ska får möjlighet till undervisning i sitt modersmål, säger Laila Stenberg, rektor Sameskolstyrelsen.
Flertalet minoritetsspråk erbjuds
Plattformen som EdShare erbjuder förenar tillgänglig när- och fjärrundervisning med lärarkompetens från Sveriges alla huvudmän och skolor. Genom att utöka samarbetet med Sameskolstyrelsen kan man tillsammans erbjuda modersmålsundervisning i fler av de samiska språken och genom samarbetet med Klara Gymnasium Kunskap och deras enhet Linguista erbjuds finska, meänkieli och romani chib (kalderash).
-Om ytterligare en huvudman har möjlighet att bidra med undervisning i jiddish, så skulle det innebära att alla fem minoritetsspråk tillgängliggörs för eleverna i hela Sverige. Det skulle vara fantastiskt! utbrister Sara Olsson.
Om EdShare
Genom att förena skolkompetens från Sveriges olika huvudmän och skolor hjälper EdShare rektorer att hitta, eller dela behörig lärarkompetens. EdShare är ett nationellt system som stöttar huvudmän att säkerställa lagefterlevnad och beslutsunderlag vid användning av fjärrundervisning på entreprenad inom skola.